tisdag 13 januari 2009

Jul-enens överlevnad - Christmas-juniper survival

Odla.nu kan man läsa om hur man tar hand om sin jul-en.

Varje år dyker det upp nya sorters "julenar" i handeln. Det är roligt att få allt fler varianter och man kan sedan experimentera med dessa genom att plantera dem i trädgården.Men hur får man då dessa "julenar" att överleva till våren så att man kan plantera ut dem i trädgården?

Viktigast är att de inte torkar ut. Plantera gärna om i större kruka. Lägg en bit våt-oasis (grön) på botten av krukan som vattenreservoar, om man någon gång skulle glömma vattna. Fodra gärna krukan med fuktig mossa och lägg även mossa ovanpå jordytan. Sedan gäller det att hålla mossan fuktig. Du kan placera hela krukan på ett fat med småstenar och ha lite vatten där, så att vattnet dunstar och gör luften runt "julenen" lite fuktigare. Men se bara till att det inte blir så mycket vatten att "julenen" står i vatten, det klarar den inte. "Julenen" tycker också om att duschas med en blomspruta då och då.
Om du har lyckats hålla liv i dina "julenar" kan du sedan plantera ut dem när våren har kommit och tjälen har släppt. Skydda mot stark vårsol dock. Tyvärr är inte alla sorter vinterhärdiga hos oss, men man kan ju alltid försöka och glädjas åt dem som klarar sig!

Många av jul-enarna är sk. cypresser, det är vår också, som jag lyckades få att överleva för flera år sedan. Se så ståtlig den är numera, där den pryder vår entré.


To let your christmas juniper survive after Christmas you need to re-plant it into a bigger pot.
Keep it moist but not wet, spray it sometimes with water.
The one I succeded to survive I kept in the cellar where its cooler but with light.
In spring you plant it in you garden but keep it protected from the sunlight with some fibrecloth or jute cloth.
Good luck!

Inga kommentarer:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin