söndag 4 april 2010

Påsktårta!

Idag åt vi lite påskmat, sill, ägg, köttbullar och jansson.
Till efterrätt bjöd jag på en Påsktårta.
Här är receptet:
12-14 bitar
Sockerkaksbotten:
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk smör, till formen
  • 2-3 msk ströbröd, till formen
Marängbotten:
  • 2 äggvitor
  • 1 krm ättiksprit
  • 1 1/4 dl strösocker
Citronkräm:
  • 1 citron, rivet skal
  • 2 citroner, pressad saft, 3/4-1 dl
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 50-75 g smör
  • 1 dl vispgrädde
Chokladgarnering:
  • 200 g vit choklad
Hallonfyllning:
  • 225 g frysta hallon
  • 1/2 dl socker
Garnering:
  • 2 dl vispgrädde
  • 50-100 g vit choklad
  • påskägg i olika färger och storlekar
Ugnstemperatur
  • 100 - 175º

Sockerkaksbotten: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och vispa i mjölblandningen. Häll smeten i en smord och bröad form, cirka 22 centimeter i diameter. Grädda 35-40 minuter i 175 grader. Stick en tandpetare mitt i kakan, är den torr så är kakan klar. Låt kakan svalna. Förvara i rumstemperatur med plastfolie över.

Marängbotten: Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Ställ sockerkaksformen på papperet och rita runt formen så att marängen blir lika stor som sockerkakan. Vispa äggvitor, ättiksprit och hälften av sockret till ett fast, vitt skum. Vispa i resten av sockret. Fördela smeten på bakplåtspapperet i ett jämnt lager (strax innanför ringen). Grädda cirka 1 timme och 15 minuter i 100 grader. Låt stå i rumstemperatur.

Citronkräm/Lemon curd: Blanda citronskal, citronsaft, ägg och socker i en kastrull. Sjud blandningen på svag värme under omrörning tills den tjocknat. Det får inte bli för hett, då stelnar äggen. Ta krämen från värmen och rör i smöret. Låt svalna. Förvara i kylen.

Chokladgarnering: Smält vit choklad i en rostfri bunke i vattenbad. Bred ut chokladen med en bred kniv eller slickepott i ett tunt lager på ett bakplåtspapper. Låt stelna.

Vispa 1 deciliter grädde och vänd ner den i citronkrämen.

Hallonfyllning: Tina hallonen och rör ihop dem med sockret. Dela sockerkakan i två delar. Lägg hallon- och sockerblandningen på första botten, sedan 1/3 av citronkrämen. Lägg på marängen, resten av citronkrämen och sist den andra sockerkaksdelen.

Garnering: Vispa resten av grädden och fördela den över hela tårtan. Skär fyrkanter av chokladen och fäst bitarna runt tårtans kant. Riv 50-100 gram vit choklad och strö över tårtan. Garnera med påskägg i olika färger och storlekar. 
Gör gärna sockerkaksbotten, marängbotten och citronkräm dagen före. 
Chokladgarnerningen behöver göras några timmar före eller gärna dagen före så att chokladen hinner stelna.

Tips:Har du bråttom kan du köpa färdiga bottnar och citronkräm/lemon curd.

Det gjorde jag och det blev gott också!

2 kommentarer:

Proforma sa...

Den verkar väldigt god! Problemet är att jag är inte särskilt förtjust i vit choklad men det kanske inte märks så mycket ihop med citronkrämen.
Usch vad man har ätit i påsk, får ta nya tag på tisdag! :)
Kram

Erika sa...

Ujuj vilken enormt härlig påsktårta!! Den absolut mest lockand påskdessert jag sett på alla bloggar!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin